Pyhäjärven syntyhistoria

Pyhäjärven nimi esiintyy ensimmäisen kerran asiakirjoissa Kustaa Vaasan vuonna 1552, 
Årbogassa Olli Tikalle antamassaan turvakirjassa muodossa Pihajerfvui. 
Akateemikko Kustaa Vilkuna on esittänyt, että Pyhäjärvi tarkoittaa pyhäjärveläisten omistukseen erotettua eli pyhitettyä järveä. Sana pyhä on pronssikautinen laina ja tarkoitti tuolloin rajaa. 
Pyhäjärvi oli silloin Rajajärvi. Pyhäjärven nimi on vähintään keskiaikainen, todennäköisesti rautakautinen ja iältään yli tuhatvuotinen.

Pyhäjärvi syntyi 9500 vuotta sitten. Kautta vuosituhansien asui Pyhäjärvellä kalastaja-, keräilijä- ja pyyntikansaa, jota on kutsuttu lappalaisiksi. Pyhäjärvellä ovat kohdanneet rannikon kainulaiset eli pohjalaiset, hämäläiset, karjalaiset ja savolaiset. Kiinteän asutuksen aluksi asiakirjat kertovat 
1500-luvun puolivälin. Tällöin syntyi myös kiistoja heimojen välille. Jämsäläiset tekivät hävitysretken vuonna 1551 Pyhäjärvelle. Sen johdosta Olli Tikka teki Pyhäjärveltä valitusmatkan kuninkaan luo ja Kustaa Vaasa vahvisti uudisasukkaiden oikeuden alueeseen. Maakirjojen mukaan Pyhäjärvellä oli vuonna 1553 jo kuusi taloa. 1600-luvulla oli 740 asukasta. Vuonna 1805 asukkaita oli 3670 ja 
vuonna 1920 jo peräti 6425 henkeä.

Kuntahistoria -kirja

"Savon porstuassa, Pohjanmaan peräkamarissa - Pyhäjärven kunnan historia 1860-luvulta 2010-luvulle"

Kuntahistorian kirjoittajan FM Karoliina Rantalan tavoitteena on ollut kirjoittaa kirja, joka tarjoaa tiedon lisäksi eläväisen lukuelämyksen. Kirja kokoaa yhteen Pyhäjärven kunnan, seurakunnan, elinkeinojen, väestön ja järjestöjen kehityksen 1860-luvulta näihin päiviin. Kuntahistorian aiheiden käsittelyssä on keskitytty muutoksiin sopivilla yksityiskohdilla maustaen. Kuntahistoriaa elävöittää runsas kuva-aineisto. Kuvitusta virkistävät sopivalla tavalla asiakirjat, lehtijutut ja kaaviot.

Pyhäjärven kuntahistorian kirjoittaminen oli esillä vuosikymmenien ajan. Vuonna 2016 kunnan 150-vuotisjuhlaan liittyvä kaupunginvaltuuston päätös kuntahistorian kirjoittamisesta toteutui vuonna 2020. 

 

 

 

Kuntahistoriakirja myynnissä

Pyhäjärvellä: K-Market, S-Market ja ABC:n Lähituotemyymälä.
Kiuruvedellä: Kipa-kirjakauppa.
Kirjan myyntihinta on 50 €/kpl. 
Kirjaa voidaan lähettää myös postin kautta, jolloin 
hintaan lisätään postikulut.
Kysy lisää: Kulttuurituottaja Leena Mulari
044-445 7606
leena.mulari(at)pyhajarvi.fi