Etusivu > Matkailu
Matkailu

Tutustu Pyhäjärveen

Visit Pyhäjärvi -medialehden linkki 

Ilmeikästä lomaa


Pyhäjärvellä on monia mielenkiintoisia käyntikohteita ja tapahtumia. Myös kaunis ja kalaisa järvemme, lapsiystävällinen Emolahden hiekkaranta, Pyhäjärven virkistyskalastusalue, kesätiistaiset naistentanssit Suurlavalla ja Vitikkamäen luontopolku ovat lomalaisten suosiossa.

Maailmankuulu kellomuseo-ravintola Vaskikello on valtateiden 4 ja 27 risteyksessä. Lukuisat matkaajat pysähtyvät vuosittain ihailemaan ravintolassa ja sen pihamaalla olevaa yli 1000 kellon kokoelmaa; pienin kello painaa 8 grammaa ja suurin yli 8 tonnia.

Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaali on Suomen merkittävin nykytanssitapahtuma. Pyhäjärven kaunis järvimaisema ja kulttuuriakin varten rakennetut tilat tarjoavat festivaalivieraille ennen kokemattomia ja intiimejä taidenautintoja. Festivaali järjestetään vuosittain heinäkuun lopussa ja sen ohjelmistossa on sekä kotimaisia kantaesityksiä että suomalaisia ja ulkomaisia nykytanssin menestysteoksia. 

Kannattaa tutustua myös idylliseen  Kirkonkyläämme, joka sijaitsee nelisen kilometriä keskustaajama Pyhäsalmestamme etelään. Pääkirkkomme lisäksi siellä on suosittu kesäteatteri KesäHeinä, Pitokartano Verkkoranta, kotiseutumuseo, hiljaisuuden alue Korhosenniemi riihikirkkoineen ja perinnetalomme. Pyhäjärven paikannimistö pohjautuu suurelta osin vanhoihin hiisitarinoihin; siksi saatat joskus pitäjässä liikkuessa törmätä hiisiinkiin. Myllymäen Talli palvelee kaikenikäisiä ratsastuksesta kiinnostuneita.

Honkavuoren luonto- ja liikuntakeskukseen on valmistunut lumetusjärjestelmä; näin pääset ensi lumen ladulle keskellä Suomea. Honkavuori on ollut useiden SM-hiihtojen näyttämönä ja siellä järjestetään joka talvi useita hiihtotapahtumia kuten suosittu Helenan Hiihdot -massahiihto tai Honkavuoren hiihdot huhtikuussa. Honkavuorella on myös juhlatalo Hiisitupa, luontopolkuja taukopaikkoineen ja luontotorni. Pyhäjärvi tarjoaakin hiihtäjille hoidettuja ja haastavia latuja sekä idyllistä majoitusta, maittavaa ruokaa ja luonnon rauhaa puolimatkassa Helsingistä Lappiin; myös leirien ja -koulujen järjestäminen onnistuu täällä.

Golf-kenttämme on aivan järven rannalla. Vuohtomäen näkötornista näet koko upean järvemme, jolle m/s Nikolauksella pääset ryhmänkin kanssa risteilemään. Järven eteläpäässä sijaitsee idyllinen Lomakylä Marjoniemi ja Katariinan Kartano. Hiisi-Apajat järjestää sieltä opastettuja kalaretkiä. Kunnostetuilla Lamminahon entisillä kouluilla toimii käsityöpaja R-Paja.

Pyhäjärvellä on tarjolla monipuolista majoitusta: Hotelli Pyhäsalmi on keskustaajamassa, aamiaismajoitusta löytyy Verkkorannasta ja Taitomajasta, mökkimajoitusta on tarjolla Emolahden ja Marjoniemen lomakylien lisäksi Mansikkarannassa, Onnimannissa, Vitikkaniemessä, Maaselänlahdessa ja Matintalolla; Marjoniemestä löytyy myös hotellihuoneita, Emolahdesta myös motellihuoneita sekä molemmista aittamajoitusta. Emolahden ja Marjoniemen lomakylämme ovat järven rannalla; niissä on siis viihtyisää yöpyä myös asuntoautolla tai -vaunulla tai teltassa ja pulahtaa vaikka aamu-uinnille puhtaaseen veteen ihanalta hiekkarannalta.Uskomme Sinun viihtyvän ja kokevan Pyhäjärvellä ilmeikkään loman, josta riittää muisteltavaa.
Moni tuleekin Pyhäjärvelle uudestaan ja uudestaan. Sinäkin?